BIOCOMP – Aliatul numarul 1 impotriva virusilor, a bacteriilor si a mucegaiului

Putini sunt oamenii care, in zilele noastre, nu sunt preocupati sa fie sanatosi. Incercam sa mancam bio sau natural, sa facem sport, le repetam zilnic copiilor nostri sa respecte banalul ritual al spalatului pe maini cu apa si sapun, in rucsac, buzunar sau poseta e imposibil sa nu gasesti servetele umede sau spray-uri antibacteriene. Toate in incercarea de a ne feri de factorii care ne pot imbolnavi. Desi eficiente, toate aceste masuri de precautie nu sunt suficiente. Si aici ne sare in ajutor stiinta, mai exact acei oameni care isi dedica viata muncii de cercetare si inovatiei. In acest domeniu, avem o echipa din Iasi care exceleaza. Cu  peste 27 de ani in urma a luat nastere firma BIOCOMP, care este astazi lider pe piata nationala in productia lampilor si dispozitivelor bactericide cu lumina ultravioleta UV-C. Iar aceasta poveste ma face sa adaptez o veche vorba romaneasca “cine nu are ingineri, sa-si cumpere”.

Pe intelesul nostru, firma ieseana dezvolta si produce aparatura si sisteme pentru combaterea acelor factori care ne imbolnavesc, microorganisme care se gasesc in aer sau pe diverse suprafete (virusuri, bacterii, spori de mucegai etc). Din aceaste activitati, BIOCOMP a realizat venituri de 1,25 milioane de lei, in 2016.

„Suntem compania ce ofera tuturor sansa de a trai intr-un mediu protejat de boli, alte virusuri, bacterii sau spori de mucegai ce dauneaza sanatatii si ne scad vitalitatea si starea de bine” este declaratia publica a companiei pe pagina de web a acesteia.

Gabriel Georgescu managerul companiei este si actionarul majoritar. A preluat afacerea in urma cu 11 ani. Iar de atunci, o conduce alaturi de sotia sa, Amalia Georgescu. Motiv pentru care ii place sa spuna ca Biocomp este, in primul rand, o afacere de familie. De profesie inginer, devenit si antreprenor, s-a  vazut nevoit sa planifice dezvoltarea unui business care a pornit de la o idee buna intr-o economie in continua schimbare, gasindu-si nisa si abordarea pietei nationale si internationale.

„Dezvoltarea afacerii, dupa momentul preluarii, a fost anevoioasa si a trebuit sa ne revenim in urma a doua crize financiare, ce ne-au afectat major cifra de afaceri pentru ca principalii nostri parteneri erau institutiile sanitare publice”, spune el.

Desi in prezent firma nu duce lipsa de contracte si furnizeaza aparatura in toata tara prin centrele de reprezentare din Iasi si Bucuresti, antreprenorul isi aminteste ca “a trebuit sa ne reinventam de fiecare data, sa investim mereu in produse si teh­nologii noi, sa oferim servicii adaptate unor noi domenii si ne-am diversificat foarte mult gama de produse si servicii. ”

Prima lampa cu lumina ultravioleta a fost dezvoltata de expertii de la Biocomp intr-un interval de doi ani,  1991 – 1993. Dispozitivul a fost si este considerat de specialisti ca fiind cel mai eficient mod in combaterea si distrugere a microorganizmelor daunatoare. Datorita eficientiei, acestea au ajuns sa fie utilizate in domenii variate, acolo unde riscurile de imbolnavire sau transmitere a bolilor sunt mari, precum medical, alimentar, industrial, HoReCa, zootehnic, veterinar, cosmetic, educational, casnic, industrial  sau office.

„Re­cu­noasterea si utilizarea luminii ultraviolete de tip UV-C, de zeci de ani in celelalte tari dezvoltate ale lumii, ne-au incurajat sa incepem productia acestor dispozitive revolutionare. Romania era o tara cu multe lacune la capitolul igienei, al dez­in­fectiei si al dotarilor din spitale si am decis sa ii incurajam sa monteze si sa utilizeze lampile bactericide. Din analizele noastre de piata, am remarcat ca, oriunde omul isi des­fasoara activitatea, es­te inconjurat de microclimate di­ver­se ce pot deveni daunatoare pen­tru sanatatea sa. Din acest motiv am gandit diverse modele de dis­po­zi­tive ce pot fi folosite non-stop in prezenta oamenilor, acestea dezinfectand aerul sau su­pra­fe­tele de lucru”, declara Adrian Iurcan, manager de dezvoltare in cadrul Biocomp.

Principiul de functionare se bazeaza pe emiterea unei lumini ultraviolete de tip UV-C, de culoare albastruie, pe o lungime de unda de 253,7nm cu rol dezinfectant care distruge bacteriile, virusii etc. „In medie, 1 Watt dezin­fecteaza 1 metru cub de aer. De e­xem­plu, o lampa de 8W poate dezinfecta pana la 8 metri cubi. Astfel, pordusele noastre sunt usor de folosit, extrem de versatile indiferent de spatiu si 100% ecologice. Eficienta dezinfectiei este de 99,99% in conditiile de functionare conform instructiunilor producatorului”, subliniaza managerul de dezvoltare.

In 2016 firma a facut un pas mare, si-a relocat activitatea intr-un sediu nou pentru a creste productia si a eficientiza livrarea. Alaturi de cei 20 de distribuitori nationali si echipa de 12 angajati, Biocomp a reusit sa reduca timpul de asteptare al clientilor care plaseaza o comanda, la maximum 24/48 h. In ultimii doi ani, actionariatul firmei a inceput un amplu proces de extindere a liniei de fabricatie si lansarea unor produse noi. Pana la sfarsitul acestui an, firma intentioneaza sa intre si pe piata externa, pe langa Republica Moldova, sa lanseze servicii mobile de dezinsectie si sa infiinteze propriul laborator de testare si certificare.

Pe langa preocuparea de a construi un business de succes, Gabriel Georgescu vrea sa construiasca si o societate sanatoasa. Primul proiect de responsabilitate sociala al firmei a fost dedicat celor mici, numit “Copilarie fara boli”. Pe langa intalnirile cu copiii, cadrele didactice, parintii si autoritatile pentru a-i invata modalitati de prevenire a bolilor contagioase –  virozele respiratorii, gripa, varsat de vant, streptococi si stafilococi, virusul rujeolei, faringita, enterocolita, TBC, con­junctivita, alergii si multe altele – Biocomp a dotat 20 scoli si gradinite din judetul Iasi cu lampi bactericide.

Concluzia este simpla: oriunde exista risc de imbolnavire, trebuie sa fie si o lampa bactericida marca Biocomp.

Mai multe despre Biocomp