Programul financiar de sustinere a companiilor mari: Intesa Sanpaolo Bank acorda companiei AS Metal Com SRL un credit de 4 mil. lei cu garantie de la EximBank
Bucuresti, 17 mai 2021. Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din Romania a Grupului Intesa Sanpaolo, a acordat recent companiei AS Metal Com SRL, una dintre cele mai importante companii din domeniul reciclarii aluminiului, o facilitate de credit in valoare de 4 milioane de lei, avand ca scop asigurarea necesarului de lichiditate pentru desfasurarea activitatii curente. Facilitatea a fost aprobata cu garantie de la stat, emisa de EximBank, in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman.
Prin aceasta finantare, Intesa Sanpaolo Bank Romania pune in aplicare strategia Grupului Intesa Sanpaolo de a sustine companiile care fac eforturi pentru minimizarea pierderilor de resurse care ar putea reintra in circuitul economic. Grupul Intesa Sanpaolo, partener strategic al Fundatiei Ellen MacArthur, cea mai influenta si puternica organizatie dedicata Economiei Circulare a inclus in planul sau de afaceri un plafon de creditare in valoare de 6 miliarde EURO prin care ofera clientilor/proiectelor inovatoare facilitati de credit in conditii avantajoase.
Facilitatea de credit aprobata clientului AS Metal Com SRL a fost acordata cu sprijinul Biroului Economie Circulara al Centrului de Inovare Intesa Sanpaolo, companie a Grupului Intesa Sanpaolo dedicata inovarii si raspandirii Economiei Circulare.
”Facem pasi importanti in sustinerea modelelor de afaceri durabile si oferim solutii financiare avantajoase pentru companiile inovatoare, care au inteles benefiiciile Economiei Circulare si nevoia optimizarii consumului de resurse pentru a preveni si a reduce risipa. Ne bucuram ca in cadrul parteneriatului cu EximBank putem oferi sustinere companiei AS Metal Com SRL care, prin activitatea sa, aduce sustenabilitate intr-un domeniul in care este un jucator de impact”” a mentionat Dan Sandu, CEO Intesa Sanpaolo Bank Romania.
”Garantiile de stat emise de EximBank in cadrul programului de sustinere financiara a companiilor mari, reprezinta o facilitate extraordinara pe care companiile, prin intermediul bancilor comerciale, o pot exploata pentru un acces rapid la finantari pentru capital de lucru sau pentru investitii, oferind in acelasi timp bancilor comerciale un nivel crescut de incredere in viabilitatea structurilor financiare pe care le propun clientilor. In acest context, suntem incantati ca, avand parteneri precum Intesa Sanpaolo Bank Romania, putem sa contribuim semnificativ atat la dezvoltarea economiei locale, cat si la consolidarea parteneriatului dintre mediul de afaceri si cel financiar-bancar”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
“Reciclarea este o componenta sine-qua-non a conceptului de Economie Circulara, dar a considera ca fiind suficienta aceasta apartenenta este o greseala. Economia Circulara impune proceselor industriale de reciclare sa raspunda la o dubla provocare: dezvoltarea de tehnologii care sa permita tratarea unui input de deseuri metalice compozite cat mai larg, iar procesele industriale de reciclare nu trebuie sa aiba impact asupra mediului (emisii in sol, in aer, in apa). Rezolvarea celor doua provocari este dezideratul nostru ambitios pe care impreuna cu partenerii nostri il vom realiza cu siguranta.” a declarat Constantin Apostol, CEO AS METAL COM
”Intesa Sanpaolo considera Economia Circulara drept motorul care urmareste cresterea eficientei si rezilientei sistemelor economice, maximizand in acelasi timp potentialul intrinsec al produselor, componentelor si materialelor. Datorita acestei abordari, dobandirea unui nivel crescut de rezistenta si eficienta, deschide calea catre un proces general de reducere a riscului sistemic al economiei. Din 2016, Grupul nostru si-a luat angajamentul de a asigura in mod concret ca oportunitatea creata de Economia Circulara este o sansa colectiva de a construi un model mai rezistent si de viitor pentru generarea de valoare pentru companiile italiene si europene, prin inovatie sistemica ”, a declarat Guido de Vecchi, directorul general al Intesa Sanpaolo Centrul de inovare.
___________________________//______________________________________
Despre Intesa Sanpaolo Bank Romania si Grupul Intesa Sanpaolo
Intesa Sanpaolo Bank subsidiara locala a Grupului Intesa Sanpaolo are in prezent o cota de piata de aproximativ 1,21%, fiind a 15 a banca din Romania dupa volumul de active. Cu un portofoliu ce cuprinde 63.000 de clienti Intesa Sanpaolo Bank se concentreaza pe consolidarea strategiei de piata, astfel incat sa se adreseze cu o oferta competitiva de produse si servicii financiare tuturor tipurilor de clienti – Retail, Corporate si IMM. Grupul Intesa Sanpaolo este unul dintre cele mai solide si profitabile grupuri bancare din Europa, care ofera un mix Grupul Intesa Sanpaolo este prima banca din Italia si una dintre cele mai solide si mai profitabile banci din Europa. Ofera servicii bancare comerciale, de investitii corporate, gestionarea activelor si servicii de asigurari. Grupul Intesa Sanpaolo are aproximativ 14,7 milioane de clienti in Italia, care sunt deserviti atat prin canale digitale, cat si prin canale traditionale. Bancile subsidiare internationale ale Grupului deservesc 7,1 milioane de clienti, cuprinzand banci care opereaza in sectorul bancar comercial in 12 tari din Europa Centrala de Est, din Orientul Mijlociu si din Africa de Nord si o retea internationala de specialisti in sprijinul clientilor corporate din 26 de tari. Intesa Sanpaolo este considerata una dintre cele mai durabile banci din lume. Pentru Grup, crearea de valoare inseamna a fi un motor pentru crestere, atat in beneficiul societatii, cat si al economiei. Avand in vedere preocuparile legate de protetia mediului, Grupul a infiintat un fond de 6 miliarde de euro pentru Economia Circulara. Intesa Sanpaolo sprijina proiecte majore de incluziune economica si de reducere a saraciei, pentru care a creat un fond de 1,5 miliarde de euro pentru imprumuturile disponibile grupurilor sociale care se lupta sa aiba acces la credit. Intesa Sanpaolo are un nivel ridicat de implicare in initiativele culturale, organizate de banca sau in colaborare cu alte entitati din Italia si din strainatate. Acestea includ expozitii permanente si temporare care prezinta impresionantul patrimoniu artistic al Bancii la Gallerie d’Italia, muzeele grupului situate in Milano, Napoli, Vicenza si in curand Torino.
Despre EximBank
EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea economiei. In cadrul programului guvernamental de sustinere a companiilor mari, societatile mari si IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 pot beneficia de produse de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank in numele si contul statului roman. Prin acest program se asigura acces la instrumentele de suport oferite de statul roman si obtinerea unui nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene. Termenul pana la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finantare si garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021. Pentru detalii: www.eximbank.ro
Despre AS METAL COM SRL
AS Metal a fost infiintata in 1993. Din anul 2009 face parte din holdingul industrial italian FECS creat de antreprenorul Olivo Foglieni. Compania activeaza de peste 25 de ani in sectorul reciclarii deseurilor metalice fiind unul dintre producatorii de frunte la nivel national. Clientii sai sunt preponderent activi in industria auto, siderurgica si a bunurilor de larg consum. Compania participa la circuitul de reciclare prin colectarea deseurilor din aluminiu care sunt procesate in materii prime secundare si reintroduse in circuitul industrial. Anual compania AS METAL reintroduce in circuitul industrial peste 17.000 tone de aliaje din aluminiu secundar turnate in lingouri si circa 2.000 tone de materii prime secundare din alte metale. Reciclarea deseurilor din aluminiu sustine acest demers al Economiei Circulare prin faptul ca aluminiul este un metal utilizat pe scara larga in fabricarea diverselor produse totodata pretandu-se la multe cicluri de reciclare fara a-si pierde din proprietatile sale fizico-mecanice. De mai multi ani compania desfasoara activitati de cercetare in parteneriat cu universitati tehnice de profil pentru gasirea de solutii care sa asigure dezvoltarea industriala sustenabila asa cum Directivele Europene privind Economia Circulara o solicita.
Pentru detalii: http://www.asmetal.ro/
Despre Fundatia Ellen MacArthur
Fundatia, infiintata in 2010, grupeaza in platforma Circular Economy peste 120 de companii de renume mondial, guverne si universitati prestigioase, in demersul sau de trecere de la economia liniara la cea circulara. Chiar de la lansare, fundatia Ellen MacArthur a subliniat relevanta construiri unui cadru pentru economia circulara, subliniind ca inovatia in afaceri se afla in centrul transformarilor economice. Fundatia colaboreaza cu partenerii sai strategici pentru a dezvolta afaceri circulare scalabile si pentru a aborda provocarile legate de implementarea acestora. Conform definitiei date de fundatie: O economie circulara se bazeaza pe principiile de diminuare a deseurilor si a poluarii, de mentinere a resurselor intr-un ciclu de reutilizare si de regenerare a sistemelor naturale. Pentru detalii: https://www.ellenmacarthurfoundation.org/