EximBank participa la redactarea Memorandumului Initial pentru aderarea Romaniei la OCDE

Bucuresti, 21 septembrie 2022 – EximBank participa la redactarea Memorandumului Initial pentru procesul de aderare al Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), fiind singura institutie financiara specializata, cu rol de promovare a exportului, in concordanta cu standardele Acordului OCDE privind creditele la export care beneficiaza de sustinere oficiala.

Banca are o experienta vasta in stabilirea pozitiilor tehnice comune la nivelul UE in ceea ce priveste instrumentele financiare prin care guvernele pot contribui la dezvoltarea comertului mondial, ceea ce permite o integrare rapida a practicilor OCDE pentru dinamizarea sustinerii exportului si armonizarea politicilor companiilor locale cu cerintele organizatiei.

”EximBank contribuie activ la realizarea unuia dintre cele mai importante obiective de tara ale Romaniei – aderarea la OCDE, prin canalizarea expertizei pe care o are in privinta integrarii activitatii sale financiare la nivel international, astfel incat mediul de afaceri local sa fie cat mai pregatit pentru a actiona conform  standardelor care guverneaza economiile dezvoltate ale lumii. Prezenta Romaniei printre statele membre OCDE confirma nivelul de crestere a economiei si permite valorificarea unor viitoare oportunitati semnificative de investitii, iar portofoliul de instrumente financiare al Grupului EximBank ne pozitioneaza ca un partener valoros in cadrul acestui proces, atat din perspectiva guvernamentala, cat si la nivelul dinamicii de afaceri a companiilor locale”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Consiliul OCDE a adoptat la inceputul acestui an decizia privind deschiderea discutiilor de aderare cu Romania, care a primit astfel statutul de tara candidata la aderare. La 10 iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a Romaniei la Organizatie. In cadrul acestui proces, Romania urmeaza a fi evaluata de 26 comitete sectoriale, conform Principiilor-cheie pentru aderare, iar evaluarile se vor desfasura in paralel conform ritmului si procedurilor stabilite de fiecare Comitet. In acest context, prioritatea autoritatilor pentru actuala perioada consta in Redactarea Memorandumului Initial, document care solicita o implicare sustinuta din partea tuturor institutiilor cu responsabilitati in procesul de aderare. In acest sens, Guvernul a aprobat saptamana trecuta Memorandumul pentru aprobarea cadrului activitatilor si a structurii functionale de la nivelul Guvernului pentru procesul de aderare al Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Grupul EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ de 30 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala. In ianuarie 2020, EximBank a finalizat achizitia Bancii Romanesti moment ce a marcat integrarea acesteia in Grupul EximBank. Banca Romaneasca este o banca universala ce ofera clientilor sai, persoane fizice si juridice, o gama larga de produse si servicii de calitate adaptate nevoilor fiecaruia prin intermediul retelei sale teritoriale de aproape 85 de sucursale si agentii. Alaturi de cele doua banci, din grupul EximBank face parte si Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania (EximAsig), specializata in asigurarea riscurilor financiare, de export si comerciale interne.