Companiile au transmis EximBank cereri de garantii si finantari cu componenta de ajutor de stat de peste 750 mil. lei

Bucuresti, 15 februarie 2023 –  EximBank a inregistrat, in doua luni de la lansarea schemei de ajutor de stat menita sa asigure lichiditate si accesul la finantare al firmelor care se confrunta cu dificultati in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, solicitari pentru sustinerea capitalului de lucru si pentru investitii, sub forma de garantii si finantari, in valoare de peste 750 milioane de lei de la companiile carora le este destinat acest program.

”In cadrul acestui program financiar, destinat asigurarii lichiditatii si accesului la finantare a companiilor romanesti afectate in contextul agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, cererile aflate in analiza la EximBank cumuleaza la acest moment peste 750 de milioane de lei pentru cele doua componente ale schemei ajutor de stat, respectiv credite cu dobanda subventionata si garantii de stat. Faptul ca solicitarile au fost primite de la companii care activeaza in aproape toate domeniile economice, de la industria prelucratoare, agricultura, comert, constructii, pana la IT, reprezinta un indicator clar al repercusiunilor pe care acest conflict le are la nivel economic, dar si al necesitatii implementarii de masuri de sprijin financiar. Avem convingerea ca, utilizand instrumentele pe care statul roman le pune la dispozitia comunitatii de business prin intermediul EximBank, firmele romanesti pot traversa aceasta perioada dificila minimizand efectele asupra derularii afacerilor si, de aceea incurajam atat companiile, cat si bancile comerciale sa valorifice la maximum aceasta resursa”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Potrivit solicitarilor primite de EximBank, dificultatile cu care se confrunta firmele romanesti in contextul conflictului din Ucraina sunt generate de perturbarea fluxurilor comerciale si a lanturilor de aprovizionare ce s-a tradus in  aprovizionare insuficienta si discontinua cu materii prime, dar si a logisticii de colectare, distributie si procesare – cu efecte in special in sectorul produselor agricole, de cresterile mari si neasteptate de preturi ale materiilor prime si a energiei, cu impact semnificativ asupra capacitatilor de productie. De asemenea, un alt element perturbator in activitatea companiilor il constituie insuficienta lichiditate pe fondul majorarii costului finantarilor, dar si al capitalizarii diminuate post criza pandemica.

Schema de ajutor de stat Ucraina se adreseaza companiilor mari si IMM-urilor cu o cifra de afaceri de minimum 20 de milioane de lei care pot accesa credite de investitii si credite pentru capital de lucru, la rate de dobanda subventionata, precum si garantii de stat care acopera maximum 90% din creditele de investitii si creditele pentru capital de lucru acordate de bancile comerciale, ca expuneri noi. Finantarile si garantiile se acorda pana la data limita de semnare a documentatiei contractuale ce va fi actualizata permanent pe site-ul EximBank, dar nu mai tarziu de 31.12.2023.

EximBank este o banca universala 100% romaneasca, aflata in top 10 cele mai mari institutii de cre­dit dupa active. Banca opereaza o retea de 83 de sucursale si 26 de Centre de Afaceri, acestea din urma fiind dedicate exclusiv companiilor, care ii permite sa fie aproape de clientela de retail si corporate si sa implementeze diverse programe de dezvoltare romanesti si europene. In plus, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei.