EximBank gazduieste cea de-a 19-a reuniune a Grupului international de lucru pentru credite la export

Bucuresti, 3 aprilie 2019 – EximBank gazduieste, in perioada 2 – 4 aprilie, lucrarile Grupului international de lucru pentru credite la export (International Working Group on Export Credits – IWG), in contextul exercitarii presedintiei Consiliului Uniunii Europene de catre Romania, pe parcursul primului semestru al acestui an.

”EximBank s-a implicat permanent in mod activ in dialog cu entitati similare atat pentru a-si rafina si moderniza oferta, cat si pentru a crea contexte de afaceri favorabile si in conditii concurentiale corecte pentru exportatorii romani. Aceste demersuri sunt incununate in contextul actual al exercitarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene prin gazduirea acestui eveniment care ne permite sa contribuim <in prima linie> la conturarea pozitiilor comune ale statelor membre ale Uniunii Europene referitoare la derularea tranzactiilor internationale”, au spus oficialii Bancii de Export – Import a Romaniei, institutie care asigura in prezent presedintia Grupului de Lucru pentru Credite la Export de pe langa Consiliul Uniunii Europene.

Acestia au adaugat ca, prin gazduirea celei de-a 19-a reuniuni a IWG la Bucuresti, ca si prin activitatea constanta de armonizare a pozitiilor statelor membre ale Uniunii Europene, Romania valorifica o oportunitate de afirmare a valentelor sale de colaborare, de subliniere a stabilitatii sale in sustinerea pozitiilor de negociere ale Uniunii Europene, care participa ca entitate unitara la negocierile din cadrul IWG, reprezentand pozitiile agreate ale tuturor statelor membre.  

Evenimentul de la Bucuresti reuneste peste 100 de reprezentanti ai unor institutii cu atributii in domeniul creditelor la export din statele membre UE si alte 14 tari reprezentand economiile cu cea mai mare pondere in comertul international, temele de dezbatere urmand sa se axeze pe identificarea de modalitati noi de sustinere a prezentei companiilor nationale pe pietele internationale in contextul actual marcat de schimbarea paradigmelor economice si de crestere a impactului economiilor pana de curand considerate „emergente”.

Despre International Working Group on Export Credits  

International Working Group on Export Credits (IWG) s-a constituit in 2012, in contextul initiativei comune privind consolidarea relatiilor economice dintre SUA si China (“Joint Fact Sheet on Strengthening U.S. – China Economic Relations”), avand ca scop identificarea unui set de linii directoare la nivel international in domeniul sustinerii oficiale a creditelor la export, care sa asigure:

  • aplicarea principiului de level playing field la nivelul programelor nationale de sustinere a exporturilor.
  • compatibilitatea cu regulile Organizatiei Mondiale a Comertului, mai precis cu prevederile Acordului pentru subventii si masuri compensatorii (ASCM), care guverneaza Acordul OCDE si orice posibil “acord succesor” al acestuia, comparabil din punct de vedere calitativ.
  • complementaritatea cu sectorul privat.

Din IWG fac parte state participante la Acordul OCDE si non-participante (China, India, Indonezia, Rusia, Africa de Sud etc.).

Despre EximBank

EximBank se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale.

Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. In urma reajustarilor directiilor de actiune, realizate in timp pentru adaptarea la evolutiile economice nationale si mondiale, EximBank are astazi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.