EximBank structureaza una dintre cele mai mari facilitati de sustinere a exporturilor romanesti

Bucuresti,  14 martie 2018 – EximBank a structurat una dintre cel mai mari si complexe facilitati de sustinere a exporturilor romanesti asigurand si coordonand totodata o actiune de sindicalizare care, impreuna cu finantari din partea Bancii Europeane de Reconstructie si Dezvoltare si Black Sea Trade and Development Bank, permite derularea unui amplu proiect de export romanesc in Grecia, in valoare de 88,2 milioane de dolari.

Proiectul de export va fi implementat de GSP Holding in cadrul unui program de investitii derulat de compania greceasca de explorare si productie de hidrocarburi Energean Oil&Gas si va consta in furnizarea de servicii de proiectare, achizitii, constructii-montaj, instalare a conductelor submarine, realizarea de lucrari de punere in functiune a unei platforme de exploatare a campurilor petrolifere si lucrari de foraj pentru extractia petrolului in bazinul Prinos din Marea Egee.

Sustinerea acordata de EximBank pentru acest proiect s-a materializat prin acordarea a doua facilitati – credit cumparator si asigurare in numele si contul statului roman – componente financiare care sustin demersurile autoritatilor romane de promovare a exportului si internationalizarii companiilor locale, in conformitate cu practicile europene in domeniul sustinerii tranzactiilor internationale.

Astfel, EximBank a initiat si coordonat o actiune de sindicalizare pentru acordarea unui credit cumparator in valoare de 75 de milioane de dolari, componenta a finantarii totale de 180 de milioane de dolari acordata in cooperare cu BERD si Black Sea Trade and Development Bank companiei Energean Oil&Gas. In cadrul sindicalizarii, EximBank are ca partener Intesa Sanpaolo Bank Romania, cu o participare de 25 de milioane de dolari, facilitatea urmand a fi utilizata de Energean Oil&Gas exclusiv pentru achizitia de bunuri si servicii originare din Romania. De asemenea, banca a emis si o polita de asigurare in numele si contul statului roman in valoare de 71,2 milioane de dolari pentru creditul cumparator.

”Prin structurarea acestei facilitati, una dintre cele mai mari acordata de banca, EximBank isi intensifica rolul de institutie de sustinere a exportului, cu implicatii economice substantiale atat pentru compania exportatoare, cat si la nivel macro-economic. Aceasta tranzactie este din punctul nostru de vedere una completa pentru ca ne permite sa ne punem in valoare toate atuurile atingand in acelasi timp obiectivele majore stabilite de autoritati: sustinerea companiilor romanesti, mai ales a celor interesate de extinderea operatiunilor lor pe alte piete, si a proiectelor de anvergura in domenii economice prioritare cu o valoare adaugata semnificativa –  implementare sa se traduce in utilizarea de materii prime de la alte companii romanesti. Per ansamblu, acest proiect de export va avea un continut national de aproximativ 80%”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

La randul sau, Paul Ichim, vicepresedintele executiv al EximBank ce coordoneaza zona comerciala a bancii, a adaugat ca acesta este numai un exemplu al capacitatii bancii de sustinere a exportatorilor romani si a unor tranzactii comerciale internationale complexe prin instrumentele sale financiare, cat si al flexibilitatii bancii in structurarea de facilitati adaptate fiecarei tranzactii in parte.

”EximBank este inca deschizator de drumuri in Romania in ceea ce priveste structurarea de facilitati pentru proiecte complexe pe care companii locale le deruleaza in afara tarii si asteptam ca, urmand modelul nostru, si celelalte banci din piata sa ofere finantari pentru firmele romanesti care doresc sa faca business extern, mai ales ca pot beneficia de tot sprijinul pe care EximBank il poate oferi ca orice Export Credit Agency”, a mai spus oficialul bancii.

EximBank este o institutie specializata care se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Companiile au la dispozitie si un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance si factoring, care intregesc oferta de finantare si garantare.

Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala.