EximBank finanteaza Romelectro

Bucuresti, 10 decembrie 2014 – EximBank a acordat companiei Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, un plafon de finantare multiprodus in valoare de 54 milioane de lei, destinat derularii unui contract pe care societatea l-a incheiat cu Transelectrica.

Facilitatea structurata de banca include atat o componenta de finantare – care acopera nevoile temporare de cash, cat si una de garantare – scrisori de garantie bancara pentru buna executie si restituire avans, necesare Romelectro pentru proiectulretehnologizarii unei statii electrice de transformare a Transelectrica.

”EximBank isi respecta angajamentul ferm asumat de sustinere a companiilor romanesti si, iata, continua sa-si extinda portofoliul de clienti prin incheierea acestui acord cu unul dintre liderii in servicii pentru industria energetica.Antreprenorii romani, si in special cei care activeaza in domeniul energetic, vor gasi la EximBank intreaga disponibilitate mai ales ca sustinerea acestui sector ramane o prioritate pentru banca. EximBank va continua sa actioneze pentru consolidarea industriei energetice romanesti intr-o maniera viabila economic si care sa tina cont de orientarile strategice ale Romaniei in regiune pe termen mediu si lung”, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank.

Ca o recunoastere a faptului ca EximBank are capacitatea de a sustine proiecte de anvergura in domenii economice prioritare, asa cum este cel energetic, banca a fost desemnata “Institutia financiara a anului pentru proiecte in energie”, in cadrul galei Romanian Energy Awards 2014, organizata de publicatia The Diplomat, sub patronajul Ministerului Economiei, Departamentul pentru Energie.

Compania Romelectro a castigat licitatia organizata de Transelectrica pentru retehnologizarea statiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu, un important nod in cadrul Sistemului Electroenergetic National ce asigura conexiunile si tranzitul de putere din zonele cu excedent de energie electrica (Muntenia si Oltenia) catre zonele deficitare din Transilvania. Valoarea contractului depaseste 29 de milioane de euro si se va derula pe o perioada de patru ani.

”Castigarea acestei licitatii este inca o confirmare a faptului ca Romelectro ramane partenerul strategic local in proiecte de energie electrica, datorita valorilor pe care le promoveaza: competenta si seriozitate. Acum ca avem partener si EximBank, vorbim practic despre un proiect 100% romanesc,toate cele trei parti implicate in proiect fiind entitati cu capital autohton. Speram sa continuam colaborarea cu EximBank mai ales ca ne-am propus sa reconsideram pietele de export si sane concentram atentia pe revenirea la lucrarile in strainatate. Pana in prezent, piata interna a oferit suficient spatiu pentru activitatea Romelectro, insa ne dorim sa dezvoltam business-ul si de aceea trebuie sa ne reindreptam atentia spre piete – precum Orientul Mijlociu (unde Romelectro a condus proiecte de succes), nordul Africii si spatiul de la Caucaz – Marea Caspica”, a spus Viorel Gafita, Presedinte Director General Romelectro.

Despre EximBank
EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei. Pe parcursul ultimilor doi ani, banca a parcurs un amplu proces de modernizare, concentrat pe crearea celei mai bune echipe si pe flexibilizarea fluxurilor pentru a creste viteza de reactie la solicitarile clientilor. Astfel, EximBank si-a modernizat oferta si poate oferi produse competitive si pe segmentul serviciilor complementare cum ar fi cele de trezorerie, cash management sau trade finance. Concentrarea pe oferirea de solutii financiare integrate pentru mediul de afaceri a determinat o dinamizare accelerata a activitatii, portofoliul de credite nete al EximBank fiind dupa primele noua luni ale acestui an cu 33% peste cel de la sfarsitul lui 2013. Oficialii bancii estimeaza ca finalul acestui an va  consemna finantari noi de aproximativ un miliard de lei.

Despre Romelectro
Romelectro face parte din grupul cu acelasi nume care include firmele ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice) companie de consultanta si inginerie in domeniul energetic, Electromontaj ”Carpati“ Sibiu – compania de constructii utilitare pentru electricitate si telecomunicatii si Celpi – producator de structuri metalice. Cele patru companii ale Grupului au impreuna peste 1.500 de angajati, dintre care 700 sunt specializati in inginerie si design. Despre capabilitatile Grupului Romelectro, cu actionariat integral romanesc,referintele vorbesc de la sine: proiectare si inginerie complexa pentru mai mult de 15.000 MW in centralele electrice conventionale si nucleare, reprezentand 90% din capacitatea totala instalata in Romania; programe complexe de reabilitare pentru mai mult de 3.000 de MW; inginerie si design pentru mai mult de 150 de statii de inalta tensiune si aproximativ 22.000 km de LEA proiectate sau executate. Romelectro, care detine ponderea cea mai mare in cadrul Grupului, activeaza pe o piata care s-a restrans semnificativ in ultimii ani, ca urmare a scaderii investitiilor in companiile energetice. Compania a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de circa 320 de milioane de lei, cu 8% sub nivelul din anul anterior, insa, desi activitatea inregistreaza un usor regres, profitabilitatea este in crestere – profitul net fiind de trei ori mai mare decat cel inregistrat la finele anului 2012.

Pentru detalii:                                                                                                                office@romelectro.ro
+40 21 200 43 00                            www.romelectro.ro