Traian Halalai: Jucam un rol definitoriu in procesul absorbtiei fondurilor europene

Bucuresti, 22 aprilie 2015 – EximBank se pozitioneaza ca un partener valoros pentru companiile care deruleaza proiecte cu fonduri europene, iar colaborarile pe care banca le are cu companii precum Grafoprint Timisoara, Romchim Protect Bacau sau Romcab Targu Mures sunt numai cateva exemple definitorii pentru rolul pe care il poate juca EximBank in sustinerea proiectelor de investitii pe termen mediu si lung, a spus Traian Halalai, presedintele EximBank in cadrul conferintei ”Fonduri Europene 2015-2020 – Noile linii de finantare oportunitati de dezvoltare pentru Romania”.

”Grafoprint este unul dintre clientii nostri cu cea mai indelungata experienta in gestionarea proiectelor cu fonduri europene. Compania a implementat anul trecut un proiect de modernizare a activitatii pentru care a beneficiat de finantare nerambursabila prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, si de sustinere financiara de 1,8 milioane de lei din partea EximBank. Ce face acest proiect special este faptul ca este cel de-al 20-lea pe care compania il deruleaza cu bani europeni. Am reusit sa raspundem impreuna cerintelor impuse de derularea proiectelor cu finantare din fonduri europene si avem ocazia de a continua colaborarea noastra in conditiile in care, in prezent, pregatim finantarea urmatorului proiect”, a spus Traian Halalai.

Grafoprint, una din primele tipografii private din Timisoara, a implementat primul sau proiect cu fonduri europene in 1994, cand a realizat o investitie prin programul PHARE  in domeniul procesarii si tiparirii hartiei.

”Pentru noi importanta este perseverenta. Am implementat peste 20 de proiecte europene cu valori cuprinse intre 2.000 si 250.000 de euro. Am creat locuri de munca, am crescut productia si exportam 10% din productie. Este un procent pe care, cu implicarea EximBank, dorim sa-l crestem. Pentru noi este important nu numai sa gandim pozitiv, ci si sa actionam pozitiv”, a spus Radu Dimeca, administrator Grafoprint Timisoara, in cadrul conferintei.

Un alt proiect de anvergura derulat cu fonduri europene si cu finantare EximBank il reprezinta noua fabrica a Romcab – unul dintre cei mai mari producatori din Romania de cabluri si conductori electrici, inaugurata in localitatea Acatari, judetul Mures.

”Daca nu am fi avut alaturi de noi banci cu capital romanesc, nu am fi reusit sa facem trecerea de la o companie antreprenoriala, la una care implementeaza proceduri si negociaza in continuare proiecte europene de anvergura, cu impact semnificativ in economia locala si regionala”, a spus Sebastian Vladescu, presedintele Consiliului de Administratie al Romcab, in cadrul aceluiasi eveniment.

Noua fabrica de la Acatari a fost realizata in cadrul unui proiect co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar EximBank a acordat companiei un mix de produse in valoare de circa 200 de milioane de lei.

”Cresterea implicarii in procesul de sprijinire a absorbtiei fondurilor europene a reprezentat unul dintre principalele obiective ale EximBank si va continua sa fie una dintre directiile noastre principale de actiune. Valoarea facilitatiloracordate de EximBank pentru sustinerea proiectelor care au beneficiat de fonduri alocate de la Uniunea Europeana se ridica la aproape 300 de milioane de lei in ultimii doi ani si suntem increzatori ca vom avea o evolutie semnificativa pe acest segment. Si spun acest lucru in contextul in care EximBank se pregateste sa preia si atributiile specifice unei banci de dezvoltare ceea ce va creste implicarea bancii in domeniul atragerii fondurilor europene si al obtinerii unui rol principal in implementarea proiectelor nationale si regionale de dezvoltare a infrastructurii”, a spus Traian Halalai.

Oficialul EximBank a subliniat faptul ca proiectul bancii de dezvoltare nu presupune infiintarea unei noi entitati, ci doar o extindere a mandatului EximBank prin preluarea atributiilor specifice unei banci de dezvoltare. Modelul operational se va concentra pe finantarea economiei reale si cresterea eficientei politicilor macroeconomice cu accent pe facilitarea absorbtiei fondurilor europene in perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finantarii proiectelor care reprezinta angajamente ale Romaniei fata de UE.

”Suntem pregatiti sa ne asumam acest rol in finantarea si dezvoltarea economiei, iar EximBank detine toate atuurile pentru a derula operatiunile specifice unei banci de dezvoltare: avem un business solid care a generat in fiecare an profit, o structura imbunatatita a activelor si o solvabilitate ridicata la care se adauga si o echipa de profesionisti capabila sa implementeze si sa gestioneze acest proiect. Pana atunci insa, companiile pot apela in continuare la produsele pe care EximBank le ofera pentru proiectele derulate cu fonduri europene, respectiv credite pentru co-finantare, credite pentru prefinantare si scrisori de confort”, a mai spus presedintele EximBank.

EximBank este o institutie specializata al carei portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte in domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, in special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.