Exim – Banca Romaneasca

Informatii generale

MISIUNE

Misiunea noastra este sa sustinem cresterea prosperitatii in Romania, sa construim parteneriate durabile pentru bunastarea sociala si performanta economica a clientilor nostri prin accelerarea intermedierii financiare.

VIZIUNE

Avem apetit pentru inovare si dezvoltare si, pentru ca suntem o institutie de credit solida, ne propunem sa oferim  solutii financiare personalizate clientilor care sa confirme statutul nostru de partener preferat in banking in Romania. Valorificam la maximum  resursele si pozitia de care dispunem in piata bancara, ne concentram pe stimularea potentialului de business al clientilor nostri si contribuim semnificativ  la dezvoltarea durabila a economiei Romaniei si la consolidarea sistemului bancar romanesc. Si, pentru ca avem convingerea ca performanta oricarei organizatii este strans legata de gradul de dezvoltare a comunitatii in care activeaza si a mediului social, continuam sa fim parte activa in proiecte care contribuie la dezvoltarea unei societati educate si sanatoase, cu respect pentru mediul inconjurator si dezvoltare durabila, construind impreuna viitorul Romaniei.

VALORI

Valorile care ne ghideaza in tot ce facem vin din zeci de ani de experienta si sunt parte din organizatia noastra. Acestea ne ajuta sa fim, in fiecare zi, mai buni decat am fost ieri. Pentru clientii nostri si pentru noi.

  • Parteneriat si colaborare;
  • Profesionalism si responsabilitate;
  • Flexibilitate si adaptabilitate;
  • Dezvoltare continua;
  • Spirit de echipa;
  • Respect si integritate.

 

 

Exim Banca Romaneasca pe scurt

Exim Banca Romaneasca a fost infiintata in anul 1992 ca societate comerciala pe actiuni, avand ca actionar majoritar statul roman.

Date generale:

– Registrul Comertului – nr. J40/8799/8.04.1992

– Registrul Bancar: RB-PJR-40-015/18.02.1999

– CIF: RO 361560

– Capital social: 772.511.952 lei

– SWIFT/BIC: BRMAROBU

Actionariat:

– Statul roman, prin Ministerul Finantelor  – 95,03%

– SIF Banat Crisana – 0,31%

– SIF Muntenia – 0,42%

– Exim Banca Romaneasca SA – 3,88% (temporar)

 – Actionari tip lista persoane juridice – 0,01%

– Actionari tip lista persoane fizice – 0,35%

Cum actioneaza Exim Banca Romaneasca

Exim Banca Romaneasca se implica in sustinerea economiei romanesti prin doua directii:

– Prin activitatea specifica unei banci comerciale – Exim Banca Romaneasca are propria oferta de produse si servicii bancare.

– Ca agent al statului – prin intermediul Exim Banca Romaneasca sunt distribuite in economie fondurile alocate de la bugetul de stat pentru sprijinirea mediului de afaceri romanesc; in acest caz avem in portofoliu produse unice pe piata, produse cu componenta de ajutor de stat, precum garantii si asigurari.

Istoric

Anul 1991: aici incepe istoria Exim Banca Romaneasca. O istorie pornita de la ideea de a infiinta o banca de export-import, cu actionar majoritar statul roman. O institutie care sa ajute Romania sa paseasca in forta pe noul drum democratic, asigurand suportul necesar pentru dezvoltarea comunitatii exportatoare romanesti si a comertului international. O misiune care incepe sa prinda contur in 8 aprilie 1992, ziua in care s-a definitivat inregistrarea Bancii de Export-Import a Romaniei EximBank SA. Banca si-a depasit in timp statutul initial de agentie de export, pastrandu-si unicitatea si reusind sa-si dovedeasca la fiecare pas utilitatea si necesitatea.

Repere:

2023 – EximBank isi schimba denumirea in Exim Banca Romaneasca

2023 – EximBank devine banca universala de top adaugand in portofoliu produse pentru persoanele fizice

2022 – EximBank si Banca Romaneasca finalizeaza procesul de fuziune

2022 – EximBank devine institutie de credit semnificativa, facand parte din categoria ”alte institutii de importanta sistemica”

2020 – EximBank finalizeaza achizitia Bancii Romanesti

2020 – EximBank intra, in premiera, in Topul celor mai mari 10 banci dupa active din Romania

2019 – EximBank si National Bank of Greece semneaza acordul de achizitie a 99,28% din Banca Romaneasca

2010 – Compania de Asigurare Reasigurare Exim Romania, al carei actionar majoritar este EximBank, primeste autorizarea pentru a functiona ca societate specializata in asigurarea creditelor comerciale pe termen scurt.

2005 – EximBank incepe sa se dezvolte ca banca comerciala largindu-si spectrul de activitate prin includerea activitatilor de finantare, garantare si asigurare care sa sustina dezvoltarea economiei

1992 – Banca de Export-Import a Romaniei EximBank SA este inregistrata la Oficiul Registrului Comertului

De la infiintare, banca s-a adaptat, a schimbat stiluri, mentalitati si perceptii, a performat in mod inteligent.

A devenit una dintre cele mai valoroase companii romanești, a intrat în Topul celor mai mari 10 banci dupa active din Romania, de pe poziția 21 în 2012, si a devenit institutie de credit de importanta sistemica.

Acum, Exim Banca Romaneasca are toate ingredientele pentru a deveni o banca romaneasca puternica, pentru o economie romaneasca puternica.

Si asta pentru ca…ROMANIA CRESTE CU NOI!

Management

Conducerea executiva

TRAIAN HALALAI

Presedinte executiv (CV)

 

CRISTIAN SAITARIU

Vicepresedinte executiv (CV)

 

Componenta Consiliului de Administratie

Traian Halalai – Membru executiv

Cristian Saitariu – Membru executiv

Andrei Micu– Membru neexecutiv (CV)

Nina Puiu– Membru neexecutiv independent (CV)

Cristi Spulbar – Membru neexecutiv independent (CV)

 

 

 

Aderarea Romaniei la OCDE

Exim Banca Romaneasca actioneaza ca institutie a statului roman pentru sustinerea oficiala a creditelor la export (export credit agency a Romaniei -ECA) si din aceasta perspectiva urmareste respectarea in practica sa curenta a recomandarilor internationale privind activitatea entitatilor financiare care actioneaza in cadrul mandatului acordat de stat, pentru sustinerea proiectelor companiilor locale.

In calitate de tara membra a Uniunii Europene, Romania respecta prevederile reglementărilor care transpun recomandările Acordului OCDE  in activitatea de mandat, respectiv cerintele  Regulamentului UE nr. 155/2016 care stipuleaza respectarea recomandarilor OCDE privind Demersurile Comune in domeniul  creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala si evaluarea impactului asupra mediului si a impactului social din 2016 și Regulamentul 1233/2011 al Parlamentului European si al Consiliului privind aplicarea anumitor orientari in domeniul  creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala.

Astfel, in activitatea sa curenta privind asigurarea creditelor de export, Exim Banca Romaneasca evalueaza toate tranzactiile cu durata de 2 ani sau mai mare care pot beneficia de sustinerea statului roman, din punct de vedere al impactului social si de mediu, incadreaza proiectele in clasele A, B, C in functie de impactul identificat si practicile internationale si face publica lista proiectelor incadrate in Categoria A pe site-ul propriu.

Exportatorii romani care solicita bancii asigurarea riscurilor aferente proiectelor de export cu durata de 2 ani sau mai mare completeaza un chestionar privind impactul social si de mediu care face parte din documentatia de aplicatie. In functie de valoare, localizare, durata si domeniul economic, proiectele se incadreaza in urmatoarele clase:

Proiecte de clasa A: proiecte care ar putea avea impact negativ, ireversibil sau fara precedent asupra mediului si/sau impact social, care ar putea afecta zone extinse, mai mari decat situl pe care se executa lucrarile/exportul.

Proiecte de clasa B: proiecte al caror impact asupra mediului si/sau impact social ar fi mai putin grav decat cel al proiectelor din Categoria A, afectand de regula zona sitului pe care se executa lucrarile/exportul, ale caror efecte sunt rareori ireversibile, putandu-se lua masuri de diminuare a impactului.

Proiecte de clasa C: proiecte cu impact minim sau fara impact asupra mediului si/sau impact social.

Recomandarile Consiliului OCDE privind Demersurile Comune in cazul creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala si evaluare asupra mediului si impactului social TAD/ECG (2016)/3

Politica privind impactul asupra mediului si impactul social in domeniul creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala

Lista proiecte categoriile A si B

Standarde de evaluare IFC

Continut raport EIMS

Chestionar impact mediu

 

Exim Banca Romaneasca sustine oficial creditele la export, prin activitatea derulata in cadrul mandatului acordat de statul roman (export credit agency a Romaniei- ECA), in concordanta cu prevederile Acordului OCDE privind creditele la export care beneficiaza de sustinere oficiala si cu Recomandarile Consiliului OCDE privind coruptia si creditele la export sustinute oficial.

Acestea prevad obligatia statelor de a actiona pentru combaterea coruptiei, inclusiv in domeniul sustinerii creditelor de export de catre ECA nationale.

Exim Banca Romaneasca evalueaza toate tranzactiile de export pentru care se solicita sustinere din partea statului roman si actioneaza, in conditiile legii, in cazul in care sunt confirmate eventuale suspiciuni de acte si fapte de coruptie.

Exportatorilor romani li se solicita completarea unei declaratii privind tranzactia de export si consecintele actelor de coruptie in cazul facilităților care beneficiază de sustinerea statului roman prin Exim Banca Romaneasca.

In eventualitatea in care dovada unor astfel de acte de coruptie se face dupa acordarea unei forme de sustinere a tranzactiilor de export, Exim Banca Romaneasca va lua măsurile prevazute de lege, inclusiv dar fara a se limita la refuzul de plată, de acordare a despagubirii, sau solicitarea returnarii sumelor achitate din fondurile statului.

Exim Banca Romaneasca respecta urmatoarele prevederi privind combaterea actelor de coruptie in tranzactiile de export :

Recomandarile Consiliului OCDE privind coruptia si creditele la export sustinute oficial

Politica Exim Banca Romaneasca NCS privind dezvoltarea durabila

Politica Exim Banca Romaneasca privind combaterea faptelor de dare de mită in domeniul creditelor la export sustinute oficial

Declaratie privind tranzactia de export

Convention on combating bribery of foreign public officials in international business transactions

Recomandari OCDE privind finantarea sustenabila

Politica Finantare sustenabila

Informatii pentru actionari

Actionariat

Pentru transpunerea in practica a politicii noastre de transparenta si comunicare cu actionarii bancii, convocarile Adunarilor Generale ale Actionarilor si documentele aferente acestor convocari, precum si hotararile luate in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor sunt publicate si pe pagina de internet a bancii.

Pentru vizualizarea acestor documente este necesara autentificarea actionarilor.

Autentificare

Pentru detalii suplimentare, actionarii pot contacta Directia Guvernanta Corporativa si Secretariat General e-mail: suport.actionari@eximbank.ro

Informatii de interes public

Statutul Exim Banca Romaneasca

Legea privind organizarea si functionarea EximBank

Politica privind administrare a conflictelor de interese

Declaratie de aderare la SNA 2021-2025

Informare reinstituire sanctiuni SUA asupra Iranului

Strategia de sustenabilitate 2022-2025

Declaratie de interese si declaratie de avere Daniel Tudor

Declaratie de interese si declaratie de avere Traian Halalai

Declaratie de interese si declaratie de avere Florin Kubinschi

Declaratie de interese si declaratie de avere Cristian Saitariu

Declaratie de interese si declaratie de avere Nina Puiu

Declaratie de interese si declaratie de avere Vasile Secares

Declaratie de interese si declaratie de avere Andrei Micu

PROIECTE DE MEDIU

Proiecte Clasa A – proiecte supuse evaluarii EximBank, care ar putea avea impact negativ, ireversibil sau fara precedent asupra mediului si/sau impact social, care ar putea afecta zone extinse, mai mari decat situl pe care se executa lucrarile/exportul.

EximBank evalueaza impactului de mediu și social al tranzactiilor cu durata de 2 ani sau mai mare care pot beneficia de sustinerea statului roman potrivit  recomandarilor OCDE privind Demersurile Comune in cazul creditelor la export care beneficiaza de sustinere oficiala si evaluarea impactului asupra mediului si a impactului social. Acest demers este parte integranta a procesului de analiza în contextul evaluarii tuturor categoriilor de riscuri asociate operatiunii respective, in scopul fundamentarii deciziei privind acordarea instrumentului de susţinere oficială a tranzacţiei de export.

In vederea asigurarii transparentei privind tranzactiile cu durata de 2 ani sau mai mare care pot beneficia de sustinerea statului roman, EximBank face publice informatiile oferite de solicitant privind impactul social si de mediu al proiectelor, prin intermediul raportului EIMS­ Raport de evaluare a impactului de mediu și social, pus la dispozitie de solicitant, într-un termen prealabil de 30 de zile fata de data aprobarii de catre Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii, Asigurari – CIFGA.

Categoria A

Nume proiect – EPSILON PROJECT

Localizare – KAVALA, GRECIA

Descriere – Program de investitii pentru dezvoltare a rezervelor de petrol in bazinul Prinos

Data publicării – 19.10.2017

Raport EIMS

http://www.ebrd.com/work-with-us/projects/esia/energean.html

EximAsig

Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania, specializata in asigurarea riscurilor financiare, ofera produse financiare si servicii de consultanta care permit dezvoltarea unor planuri de protectie financiara adecvate fiecarei companii.