AUTO TOTAL PREST – O afacere de succes care a scos capul din nisip

Auto Total Prest este o afacere de familie din Sebes care, tehnic, nu are nicio legatura cu domeniul auto asa cum oricine ar fi tentat sa creada la prima vedere. Practic vorbind insa, are de-a face cu autoeducatia, cu autodezvoltarea si cu autodepasirea, pentru ca, atunci cand au intrat in afaceri, Marius si Anca Farcasiu nu aveau nici pregatire in domeniu, nici un buget extraordinar de pornire, s-au bazat doar pe instinct, pe ambitie, dorinta de a reusi si pe faptul ca nu s-au temut niciodata de munca.

Asa au reusit sa construiasca cu 2.500 de euro, o afacere care a ajuns la o cifra de afaceri de aproape o jumatate de milion de euro si care s-a transformat intr-unul dintre cei mai importanti producatori romani de carne de strut.

Totul a inceput acum opt ani, cand cei doi au cumparat, mai mult din curiozitate, o familie de struti. Au construit un tarc si un padoc in gradina parintilor, cam 250 de metri patrati in total.  „Nici acum nu stiu de ce ne-am apucat de asa ceva. Nu aveam nici cele mai mici cunostinte in domeniul cresterii strutilor, nici macar in domeniul zootehnic sau agricol. Totul a fost cat se poate de nou pentru noi. Am vrut sa fac ceva ce nu face nimeni, ceva inedit si, desi a fost foarte greu la inceput, nu am abandonat afacerea. Din contra, am incercat sa invat din propriile greseli, m-am ambitionat si am reusit in cele din urma“, spune Marius Farcasiu.

Ceea ce i-a convins insa sa mearga mai departe a fost faptul ca au descoperit ca piata externa ofera oportunitati importante pentru crescatorii de struti. Au trimis cateva e-mailuri in Germania, Franta si Olanda pentru a vedea dacaa exista cineva dispus sa cumpere carne de strut si au fost surprinsi sa fie intrebati cate tone pot livra pe saptamana…

”In secunda doi m-am apucat de aceasta afacere cu struti, pregatind ograda”, povesteste antreprenorul.

Asa s-a nascut ”Ograda cu struti”, care astazi inseamna circa 130 de pasari (ce valoareaza in jur de 120.000 de euro) un incubator de 500 de oua si o suprafata de 20.000 de metri patrati pentru ferma.  Pentru a ajunge aici insa a fost nevoie ca tot profitul sa fie reinvestit dublandu-se, de la an la an, numarul familiilor de struti.

Principalul avantaj in aceasta afacere este ca de la strut se valorifica totul. Pielea, considerata un produs de lux, este folosita pentru obtinerea unei game variate de accesorii vestimentare (genti, curele etc.).

”Mi-am cumparat o pereche de pantofi din piele de strut si atunci mi-a venit ideea sa valorific si eu pielea strutilor mei. Am luat legatura cu un creator de moda roman si asa am ajuns sa furnizez materie prima pentru pantofii de lux creati de el. Asa am aflat ca cele mai scumpe obiecte si accesorii sunt cele din piele de strut, nu din piele de sarpe sau crocodil”, povesteste Marius Farcasiu.

Continuand enumerarea, penele de strut sunt folosite pentru confectionarea mastilor de carnaval, a evantaielor, in diverse scopuri decorative, iar pamatufurile din puf de strut sunt excelente pentru stergerea prafului de pe mobila.

Ouale pot fi folosite in alimentatie si pentru decoratiuni interioare. Oasele de strut sunt utilizate in hrana animalelor: macinate foarte fin, reprezinta o sursa foarte buna de calciu. ”Din oasele de strut se fabrica si diverse obiecte – manere de cutit, candelabre. Am avut cereri din cele mai diverse domenii”, spune si Anca Farcasiu. Uleiul de strut are insemnate proprietati terapeutice, fiind folosit in industria cosmetica la prepararea cremelor pentru ingrijirea tenului.

Antreprenorul spune ca pretul unui kilogram de carne de strut variaza intre 60 si 140 de lei, iar dintr-un strut de 100 de kilograme se obtin undeva la 30 de kilograme de carne. Din acestea, doar 18 kilograme sunt bucati mari care se pot vinde cu preturi intre 80 si 140 de lei. Restul e carne din care se prepara salam si mici.

In 2017, compania a finalizat o investitie importanta care a constat in constructia unui abator. ”Am dat drumul la abator si rulam undeva la 50 de animale pe luna, asta inseamna 700 – 800 de euro rulaj per animal. Am ajuns la o investitie totala de 1,1 milioane de euro, abatorul fiind 500.000 de euro. Am intrat mai bine pe piata dupa ce am finalizat abatorul. Cererea de carne de strut este foarte mare. Am ajuns sa vindem in Germania si Elvetia, dar si in mai multe supermarketuri din Romania”, a mai spus Marius Farcasiu care spera ca aceste investitii sa le aduca afaceri de peste un milion de euro in acest an.

PS: Contrar convingerilor populare, strutul nu isi ingroapa capul in nisip cand se simte amenintat; acest mit provine cel mai probabil de la faptul ca strutul isi lasa capul in jos cand se simte in pericol, pentru a fi mai putin vizibil.

Mai multe despre Ograda cu struti