CASA PAINII – Toata filozofia noastra se concentreaza in jurul standardului de gust autentic

Painea a framantat, a dospit si a copt povesti dintre cele mai frumoase raspandite in toate colturile tarii, iar in randurile care urmeaza o sa va spunem pe cea a unei companii botosanene ai carei proprietari au adaugat in ingrediente inspiratie, determinare si multa munca si au copt un business ce s-a impus ca lider de piata in regiune.

Fondata in 2004 de fratii Florian si Daniel Moruzi, Casa Painii este astazi una dintre cele mai mari firme de panificatie, patiserie si cofetarie din judetul Botosani si, in acelasi timp, unul dintre putinii furnizori si de patiserie congelata in lanturile mari de hipermarketuri la nivel national.

”Cred ca secretul succesului sta in faptul ca, inca de la inceput, acea sectie mica de panificatie, Casa Painii, a produs specialitati nemaintalnite pe piata clasica a painii, pana atunci doar „alba”. Impreuna cu Bakaldrin Austria am dezvoltat o gama noua de specialitati, reusind sa producem, cu faina de secara, faina neagra, seminte si mixuri, produse care a prins foarte bine la consumatori. Standardul <gust> a fost un crez pentru noi si provocarea majora a fost sa producem industrial cu aromele si gustul de acasa. Incercam si credem ca am reusit sa facem panificatie industriala dupa retete traditionale. Tot ceea ce urmarim si toata filozofia de panificatie se concentreaza in jurul standardului de gust autentic”, spune Florian Moruzi.

De la ”acea mica sectie de panificatie”, compania a crescut an de an ajungand anul trecut la afaceri de peste 13 milioane de lei si 146 de angajati. Astazi, Casa Painii inseamna 31 de puncte de vanzare proprii, partener pentru toate supermarketurile din zona si un portofoliu bogat si gustos de produse.

”De la infiintare ne-am propus sa devenim lideri de piata si astazi putem spune ca, in ciuda dificultatilor de piata din Romania, am reusit. Si am reusit investind permanent in retehnologizare, in cresterea productivitati, in diversificarea productiei. In 2006 am construit fabrica de panificatie in standarde HACCP (sistem de management al sigurantei produselor alimentare bazat pe evaluarea si prevenirea riscurilor contaminarii – n.red.) cu o capacitate de 24 de tone pe zi, in 2008 am facut cel mai frumos laborator de cofetarie si asa s-a nascut Casa Dulce – linia de patiserie-cofetarie a companiei, iar in 2014 am investit in linia de produse congelate”, mai spune Florian Moruzi.

Pe langa reinvestirea profitului, o parte importanta din investitii a fost realizata si cu fonduri europene. Astfel, unul dintre proiectele implementate – „Extindere fabrica panificatie-patiserie – a fost derulat prin FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) in cadrul caruia finantarea europeana a fost de 250.000 de euro, compania asigurand alti 250.000 de euro. Proiectul a constat in construirea unei noi hale de productie, utilata cu aparatura pentru patiserie congelata, de pasteurizare pentru creme si cu automatizari pentru cofetarie. Cel mai recent proiect al companiei este in derulare inca. „Am aplicat pentru o finantare europeana cu un proiect de peste 700.000 euro care a fost aprobat cu punctaj maxim. Banii vor fi folositi pentru achizitia de noi utilaje pentru cresterea productiei in panificatie, patiserie si cofetarie, dar si pentru cumpararea de mijloace de transport pentru produsele firmei”, a explicat Florian Moruzi.

Cat priveste produsele, compania este permanent in cautare de noi retete sanatoase si gustoase care sa tina aproape clientii ”carora nu le vom putea multimi vreodata indeajuns pentru ca ne pun la munca”. Este si motivul pentru care, din 2014 compania a inceput sa colaboreze cu 7Spice si a introdus pe piata painea naturala 100%, intermediara, din faina obtinuta printr-o tehnologie inovatoare care macina tot bobul de grau, pastrandu-i astfel toate vitaminele, mineralele si fibrele. ”Avem aceasta franciza pe o perioada de cinci ani cu 7Spice, marca desprinsa din cea mai mare companie din panificatie din Romania, Vel Pitar, ramanand principalul furnizor national de materie prima din industria panificatiei. In ciuda faptului ca suntem producatori, intr-un fel ne-am calcat pe orgoliu si am acceptat sa producem aceasta paine naturala in intregime”, explica antreprenorul.

Reteta dezvoltarii productiei de paine a fost replicata si in zona de patiserie-cofetarie astfel incat prin majorarea capacitatii de productie compania sa poata raspunda cererii in continua crestere, extinderea fiind in acelasi timp si o recunoastere a muncii asidue de pana acum. ”Am incercat sa facem o automatizare si pentru partea de cofetarie in sensul in care o linie de cofetarie nu exista in sine, dar exista utilaje care pot sa realizeze turnari foarte exacte, exista utilaje care pot sa faca ornari, masini care feliaza in trei blaturile, masini de ambalat pentru ca avem cereri pe partea de cofetarie congelata la un retailer din Romania. Vor 10.000 de torturi pe luna”, a mai spus Moruzi.

Prezentarea colectiei de dulciuri ale companiei a devenit cel mai asteptat moment pe plan local, in fiecare an, in aprilie, Casa Dulce dezvaluind restaurantelor din judetul Botosani, cat si viitorilor miri, tendintele in materie de torturi in cadrul unui eveniment – devenit deja traditie – care include desigur si un moment de degustare. Anul acesta, cofetarii companiei, scolarizati cu specialisti de talie internationala, s-au intrecut in ornamente deosebite si produse unicat, surprinzand tendintele anului 2017 cu torturi pictate de designerul Aida Nita sau decorate cu flori lucrate manual si cu o calitate deosebita a materiilor prime incorporate, precum ciocolata Valrhona, Belcolade sau Lucker.

Ce urmeaza? Extinderea la nivel national desigur. Un plan ce a demarat deja odata cu deschiderea unui depozit zonal in Arad. “Am ales sa inchiriem un spatiu cu instalatie frigorifica in Arad si sa-l facem depozit zonal. Avem deja incheiate contracte cu cateva fabrici de mari dimensiuni apartinand unor companii multinationale, fabrici care au cateva mii de salariati. Sunt hub-uri industriale in judetele din Vestul tarii si noi pe acestea le vizam pe viitor”, a explicat Florian Moruzi.

Mai multe detalii