Midanif: Drumul dulce spre o afacere de 12 mil. lei incepe intr-un mic sat din vestul tarii

Cand vine vorba de ciocolata, avem tendinta de a vorbi despre cat e de dulce, cat e de savuroasa, daca o preferam alba sau neagra, daca ne ingrasam si asa mai departe …Daniel si Mirela nu s-au lasat ispititi si s-au tranformat din consumatori, in producatori. Dupa 16 ani de experienta pot sa spuna cu certitudine ca ciocolata multumeste toate gusturile. Proportia perfecta dintre cacao, zahar si arome valoreaza, conform ultimului bilant, aproape 12,4 milioane de lei.

Personajele din povestea noastra sunt sot si sotie, familia Balas, care din pasiunea pentru ciocolata au deschis in anul 2001 o fabrica de ciocolata in satul Carpinis din judetul Timis – Midanif. Fara experienta in antreprenoriat, cei doi s-au gandit sa puna la bataie experienta in alimentatia publica a lui Daniel Balas si stiinta cifrelor si economiei a Mirelei.

Piata extrem de competitiva, cu jucatori locali si internationali foarte puternici, i-a facut sa dezvolate o gama de produse necesara laboratoarelor de patiserie sau cofetarie si fabricilor de inghetata. Ciocolata cuvertura a fost printre primele produse scoase pe piata si se foloseste la decorarea prăjiturilor, torturilor si bomboanelor.

Familia Balas a tinut pasul cu creativitatea din industrie si a venit in sprijinul producatorilor din Romania cu sortimente de creme tartinabile si termorezistente, glazuri, iar „in 2011 am finalizat o investitie de 1 milion de euro, din fonduri europene, constand intr-o hala de productie, doua linii de productie de mare capacitate de fabricat vafe si cornete roluite pentru inghetata si un depozit”, spune Daniel Balas.

A fost, de altfel, si singurul an cand afacerea cu ciocolata a scazut, ca sa zicem asa, in greutate, inregistrand o pierdere de 160 mii lei. Familia Balas a muncit mai mult ca niciodata, iar anul urmator, au inregistat cel mai mare profit din 2011 pana acum, peste 800.000 lei.

Multe au pornit din vest si au cucerit toata Romania, acesta a fost principiul dupa care s-au ghidat si banatenii de la societatea Mifanif. „Cu seriozitate, promptitudine si integritate, am reusit sa incheiem contracte cu parteneri din domeniul cofetariei/patiseriei din toata tara. Daca ati mancat o prajitura in Satu Mare, o inghetata la Constanta sau Iasi, ati descoperit cu siguranta gustul Midanif”, povesteste el.

Cu toate ca valoarea estimata a pietei locale este de aproape 1,3 miliarde lei, potrivit studiului de piata realizat de AC Nielsen, romanii consuma mai putina ciocolata decat ceilalti cetateni europeni si chiar mai putin decat vecinii nostri bulgari. Daniel si Mirela isi doresc ca pe viitor sa schimbe acest clasament si provocarea lor este “sa avem un ritm anual de crestere de 5-7%”.

Povestea boabelor de cacao, inceputa pe continentul sud-american si adusa de peste mari si tari de conchistadorul spaniol Hernando Cortez, va continua in micul sat din Banat. Nu-i lipeste nici pe taramul romanesc, aventura si pasiunea. Tabletele de ciocolata de la Midanif poarta in ele parfumul succesului si o declaratie vesnica de dragoste. Mirela, jumatatea din afacerea Midanif si familia Balas, se mai numeste si Ana, iar numele ei sta scris pe cel mai placut aliment al tuturor timpurilor – ciocolata Ana.

Mai multe despre Midanif