Multi Lact sau cum patru asociati – frati, veri si unchi – “savureaza” 5 milioane de litri de lapte pe an

Pe strada Sperantei din Baia Mare, Mariana Muresan, Gavril Chereji, Petrica si Marius Ionica Pop, proceseaza anual peste 5 milioane de litri de lapte, intr-o afacere cu lactate pe care au inceput-o acum 18 ani. Trecuta prin trei extinderi si modernizari, Multi Lact SRL se mandreste astazi cu o cifra de afaceri de 7,2 milioane euro.

A pornit ca o afacere de familie si a ramas la fel. ”Suntem patru asociati, toti membri ai aceleiasi familii – frati, veri, unchi, iar in firma lucram in total 9 rude, insa ii consideram pe toti angajatii „de-ai nostri” si cred ca de aceea si avem rezultate” marturiseste chiar unul dintre actionari, Marius Pop. Per ansamblu, echipa este formata din 46 de specialisti in domeniul lactatelor, cei mai multi dintre acestia avand peste 25 de ani de experienta in domeniu.

Privatizarea Fabricii de Lapte, detinuta de stat, singura din Baia Mare pana in 1999, i-a lasat fara locuri de munca. Siguri pe cunostintele si experienta lor profesionala, nu au stat prea mult pe ganduri. Pe langa speranta, au pus la bataie economiile lor de o viata si au construit prima hala, la marginea orasului, intr-o zona industriala, pe un teren ce a aparţinut părinţilor mei, am înălţat această fabrică de la zero, isi aminteste domnul Pop. Primul produs pe care l-au scos la vanzare a fost cascavalul din laptele de vaca. Singurul sortiment disponibil, la acel moment.

Pentru a ramane pe piata, actionarii au investit in diversificarea gamei de produse. In prima faza, au construit mai multe hale, pe zone de prelucrare a laptelui si au achizitionat 25 de tancuri de răcire a laptelui.

Pe poarta fabricii intra zilnic cisternele cu cca 15.000 litri lapte colectat din zonele cu traditie in agricultura si cresterea animalelor incă de pe vremea dacilor liberi şi până în prezent: Ţara Lăpusului, a Oaşului, a Codrului şi a Chioarului.

Dupa identificarea celor mai nepoluate zone si incheierea unor contracte cu ferme autorizate si asociatii de crescatori de animale, au investit intr-un parc auto. Avem în dotare 9 auto cisterne, din care una o păstrăm ca rezervă, astfel incat materia primă sa ajunga la fabrică ritmic, în condiţii de siguranţă, iar în procesul de producţie sa intre numai lapte de calitate şi prospeţime maximă, spune Ionica Pop.

Acum, zilnic, sunt livate spre cele 400 de puncte de desfacere din Maramures, Satu Mare, Cluj, Salaj, Valcea si Bucuresti diverse sortimente de branzeturi, cascaval, telemea în saramură, specialităţi, rulade cu sunca si marar, branza proaspata de vaca, sana, chefir, lapte batut, iaurt, smantana, branza burduf. Din 2014, societatea a inceput colaborarea cu un hypermarket, livrand produse spre magazinele acestuia din Baia Mare si Cluj, lucru reflectat si in cresterea profitului in anul 2015 cu 131%.

Pe strada Sperantei, visurile celor patru baimareni au prins viata.

Mai multe despre Multilact