SANDY IMPEX – O altfel de poveste a painii

Pentru noi, romanii, painea a fost si este un aliment vital, fara de care nu putem concepe nicio masa. Este si motivul pentru care suntem campioni in ceea ce priveste consumul de paine cu o medie de peste 95 de kilograme pe an, fața de 60 kg pe an cat consuma un european. Acest obicei de consum, bun, rau, nu suntem in masura sa decidem, a fost vazut ca o oportunitate de mulți antreprenori astfel ca in prezent vorbim de o piața a panificației estimata la circa doua miliarde de euro.

Pe acest obicei, dar si pe nostalgia gustului de altadata a mizat si Alexandru Toth Ardelean care, din anul 2000 tot coace la paine pentru bihoreni, dar si pentru cei din Ungaria, Italia si Germania.

Compania sa – Sandy Impex – este cunoscuta in special pentru painea alba țaraneasca pe care o produce dupa o veche si tradiționala rețeta care se gasea in zona comunei Bors, de altfel foarte cunoscuta in tot județul Bihor inainte de 1989 pentru gustul, savoarea si aspectul sau rustic. Pentru ca nu conține niciun fel de amelioratori, painea isi pastreaza prospețimea si aroma pentru mai multe zile datorita incorporarii maialei naturale.

La fel de celebra este si painea țaraneasca cu cartofi preparata dupa ”o rețeta pe care am preluat-o de la un vechi maestru brutar si pe care am imbunatațit-o, astfel ca acum conține 40% adaos de piure de cartofi. Tehnologia si timpul de preparare sunt foarte importante si deosebite de cele ale altor sortimente de paine, de la framantat, la modelat si pana la dospit, totul se face dupa un anumit ritual care, de altfel, reprezinta si marele secret al gustului si savorii acestei paini deosebite”, explica antreprenorul.

Gustul deosebit al produselor Sandy este dat si de calitatea superioara a fainii folosite, care provine din producția proprie de la moara din Sacueni. Moara moderna, cu o capacitate de producție de 30 tone grau/zi, a fost special conceputa doar pentru producția de panificație, deoarece nu se extrage grisul din bobul de grau, astfel ca faina rezultata este calitativ superioara celorlalte fainuri de pe piața.

Cu astfel de ingrediente si cu investiții continue nu este de mirare ca, de la o mica afacere de familie, firma s-a dezvoltat in fiecare an ajungand sa contabilizeze la finele anului trecut afaceri de 8,4 milioane de lei.

”Dupa ce am investit in moara, am finalizat in octombrie 2008 o noua si importanta investiție, concretizata intr-o fabrica de panificatie si patiserie proaspata si congelata. Aceasta a fost imbunatațita prin marirea depozitelor de racire controlata a painii, dublarea capacitații de depozitare in vederea livrarii si dotarea cu masini si utilaje performante, aceste investiții fiind finalizate la sfarsitul anului 2014. Am devenit astfel cea mai moderna unitate din zona de vest a țarii”, spune Alexandru Toth Ardelean.

Noua fabrica, ridicata la 4 km de granița cu Ungaria, dispune de utilaje achiziționate de la producatorii numarul unu mondial din domeniu, iar grație acestor dotari de ultima generație, 90% din procesul de producție este automatizat.

Fabrica mai dispune si de un modern sistem de frig, de la depozitele pentru materii prime (4 depozite cu temperatura controlata), o camera frigorifica de relaxare a aluatului de patiserie, la o camera de soc termic si un depozit pentru produse congelate. Intregul sistem de frig este conectat la serverul central al societații, putand fi controlat si comandat permanent online.

Datorita acestor dotari, capacitatea de producție a fabricii poate trece de 20 de tone de paine pe zi si pana la 8 tone de produse de patiserie pe zi, din care jumatate poate parcurge procesul de congelare rapida prin metoda socului termic. Compania produce de la strudele cu diferite umpluturi, la croissante simple sau cu umpluturi, la melci cu diferite tipuri de umplutura, pateuri si minipateuri cu decor lateral, pizza si minipizza cu diferite tipuri de umplutura, corn tip salt sticks, pogaci, la covrigi, coronițe cu susan, linzerturi, cornuri cu ciocolata, branzoici, saleuri, kurtos, cozonaci si multe alte tipuri de produse ce pot fi livrate congelate, predospite si congelate sau proaspete.

”Capacitatea de producție precum si dotarile tehnice ne dau posibilitatea sa producem atat produse de panificație, cat si de patiserie, dupa rețete la cerere, atat pentru alte brutarii – cele care nu mai fac fața costurilor de producție din ce in ce mai mari, cat si pentru firme distribuitoare sau supermarketuri, sub brandul si sigla acestora. De asemenea, suntem singurii producatori din zona care, sub aceasta forma, exporta produse de panificație si patiserie in Ungaria, Italia si Germania. Pe langa vecinii nostri unguri, cea mai importanta piața externa este cea din Italia care apreciaza in mod deosebit produsele noastre”, a mai spus omul de afaceri.

Societatea deține si un sistem de distributie propriu  – 17 autoutilitare – cu un portofoliu de peste 380 de magazine in Oradea si in județul Bihor, precum si in Arad si județul Arad, dar si un magazin propriu.

Si, precum painea pusa la dospit, si Sandy Impex continua sa creasca: ”Datorita cererii tot mai mari pentru produsele noastre, anul trecut am decis sa demaram o noua investiție cu 4 linii automate de producție  – doua de paine, una de patiserie automata incluzand congelarea, precoacerea si congelarea, respectiv proaspete si una de prajituri si torturi congelate. Investiția totala se ridica la aproximativ 11 milioane de euro si speram ca prima parte sa o finalizam la sfarsitul lui 2018”, urmand ca partea a doua sa fie finalizata la sfarsitul lui 2019 a mai spus Alexandru Toth Ardelean.

Mai multe despre Sandy Impex