STEFMAR PRODUCTIE – Reteta unui ceai cu esenta de succes

Romanii nu au un “5 o’clock”, ca englezii, nu beau ceai dupa un ritual, dar isi umplu cu el diminetile reci sau il folosesc ca “leac” in tratarea racelilor, pentru hidratare, energizare, relaxare, intarirea sistemului imunitar, ca sa slabeasca sau sa-i ajute sa doarma. Pentru bunici era suficient sa culeaga planta de pe marginea drumului, sa o puna la uscat pe un ziar si apoi sa o puna bine pentru cand o sa aiba nevoie, dar lucrurile s-au schimbat si, inainte de a fi turnat in ceasca si de a-si produce efectele promise, ceaiul trece astazi prin zeci de etape si analize. Iata cum procedeaza STEFMAR din Ramnicu Valcea, unul dintre cei mai importanti producatori nationali de ceai care, de 20 ani, livreaza romanilor materia prima necesara pentru prepararea une licori delicioase si deopotriva terapeutice:

”Recoltarea plantelor medicinale se face din zona montana unde nu este nici un fel de poluare, in perioada optima cand continutul de substanta activa este maxim, dupa care se aduc la depozit unde urmeaza a fi uscate natural sau artificial, in functie de particularitatile fiecareia. De exemplu radacinoasele si fructele se usuca obligatoriu in cuptoare speciale, unde se asigura o ventilatie de aer rece sau cald in functie de cerintele de uscare a fiecarei plante. Prin aceste cuptoare artificiale se elimina apa, apoi plantele se pun la pastrare, la o umiditate de 14%. Urmeaza sortarea unde se indeparteaza corpurile straine, se toaca si se depoziteaza intr-un loc special amenajat urmand sa fie ambalate. In legatura cu procesul de tocare exista anumite plante la care nu este necesara maruntirea, cum ar fi florile de galbenele, teiul, salcamul, etc…  Dupa ce am efectuat toate aceste operatiuni urmeaza ambalarea, depozitarea si transportul catre beneficiarii nostri – magazinele si farmaciile“, spune Constantin Ene, proprietarul companiei.

Omul de afaceri a intrat in acest business in 1994, alaturi de sotia – Valentina Ene. Cu numele firmei, toata familia a fost implicata inca de la inceput, STEF MAR provenind de la numele celor doi baieti – Stefan si Marian – care au intrat si ei ”in paine” mai tarziu.

La inceput, antreprenorul recolta si usca plantele medicinale pe care le vindea apoi altor firme care le procesau. Pentru ca platile pentru plantele livrate intarziau mai mereu, a decis ca ar fi mai bine sa dezvolte partea de prelucrare si sa investeasca pentru a avea propriile capacitati de procesare si pentru a nu mai depinde de altii. Decizia s-a dovedit a fi una inteleapta caci, dupa multe eforturi si munca asidua, compania a ajuns astazi un important producator national de ceai, cu afaceri care au depasit 6,5milioane de lei in 2015.

”Pornind de la doi angajati si privita ca o afacere de familie, am reusit prin seriozitate, perseverenta, dar si prin reinvestirea intregului profit, sa fim lideri pe zona de sud a tarii, dar si un important producator national de ceai. Astazi, avem peste 40 de angajati, 4.000 mp de spatii de productie si depozitare si o gama foarte diversificata de ceaiuri. Tot ceea ce am realizat a fost facut doar din dorinta de a oferi oamenilor o viata sanatoasa, prin plantele pe care natura  le ofera cu generozitate. Un real sprijin mi-a fost dat de sotie. Sincer, singur nu cred ca as fi reusit sa realizez toate acestea”, spune Constantin Ene.

STEFMAR produce si comercializeaza in prezent peste 250 de sortimente de ceaiuri medicinale sau aromatice, complementar acestei activitati, compania comercializeaza peste 5.500 de alte produse precum alimente naturale, produse apicole, suplimente naturale, vitamine, tincturi si unguente, produse de relaxare sau produse pentru slabit. Principalul atu al societatii il reprezinta faptul ca produsele sale sunt comercializate direct, fara intermediari catre magazinele naturiste (clasice sau online) si farmacii. Compania produce atat sub nume propriu, Stefmar, cat si sub brandul magazinelor partenere, produsele sale putand fi cumparate on-line cat si din magazinul propriu, infintat de fiul cel mare ENE STEFAN, prin firma EE-STEFMAR STORE SRL, iar mai nou condimente si seminte prin firma fiului cel mic ENE MARIAN,       STEF-MAR SS  SRL.

„Cred ca suntem singurii producatori din tara cu un numar atat de mare de sortimente de ceaiuri. Putem spune ca am ajuns sa acoperim necesarul pentru prevenirea si tratarea  majoritatii afectiunilor. Am incercat in permanenta sa facem un echilibru intre calitate si pret, desi este un volum de munca considerabil si o grija destul de mare cu recoltarea si procesarea acestor plante medicinale. Cred ca am reusit sa avem cele mai mici preturi din tara, dar  mentionez – fara a face nici un rabat la calitate“, puncteaza antreprenorul.

Mai multe despre STEFMAR