Super Ball: afaceri romanesti cu Mos Ene pe la gene

Ca oamenii isi petrec o treime din viata dormind nu mai este o noutate pentru nimeni. Noutatea vine insa de la producatorii de articole destinate somnului care se intrec sa ofere produse care de care mai sofisticate pentru a face aceasta parte a vietii noastre tot mai confortabila.

Timisorenii Claudiu Stepan (39 de ani) si Cristian Badea (37 de ani) n-au dormit multe nopti in cei 14 ani de cand s-au lansat in afaceri, insa se consoleaza cu gandul ca le-au oferit altora un somn odihnitor, iar afacerea lor este tot mai pufoasa..

Au infiintat compania Super Ball in 2004 cu obiect de activitate ”intermedierea in comertul cu produse diverse”. Le-a luat doi ani pana si-au gasit calea, iar din 2006 obiectul de activitate a fost schimbat in fabricarea de textile netesute. Altfel spus, s-au apucat sa produca perne si pilote intr-o fabrica din satul Covaci, judetul Timis, pozitionandu-se pe o nisa care le-a adus in 2016 afaceri de peste 34 de milioane de lei (dublu fata de anul anterior). Un procent de 17% din cifra de afaceri a fost realizata din exporturi.

“Inainte de-a pune bazele acestei companii alaturi de partenerul meu am lucrat intr-o firma care producea vata sintetica pentru canapele si perne. Am vrut sa dezvolt anumite produse in cadrul companiei, insa cum nu mi s-a oferit aceasta oportunitate am hotarat sa fac acest lucru in cadrul propriei afaceri”, povesteste Claudiu Stepan, inginer economist de profesie. Pierderea lor, putem spune acum…

Cu bani de la banca, dar si din surse proprii, au ridicat fabricuta din Covaci si au inceput sa produca umpluturi pentru perne, canapele, pilote si alte articole pentru industria mobiliera. Odata gasit drumul cel bun, cresterea capacitatii de productie a venit cu naturalete, astfel ca unitatea de productie se muta in satul Ortisoara.

De la productia traditionala a pernelor umplute, din 2010, compania si-a dezvoltat productia de poliuretan debitat, lucru care a permis extinderea portofoliului cu saltele si perne pentru mobier de gradina. Au investit apoi in utilaje de croitorie, astfel ca au toate elementele produselor finite au putut fi realizate intern. Pasul urmator: lansarea marcii proprii de saltele – Green Future, sub umbrela careia au dezvoltat si magazine de prezentare. Pentru pietele externe – Anglia, Bulgaria, Germania, Italia, Moldova si Suedia, compania vinde si sub brandurile partenerilor.

In prezent, produsele companiei sunt destinate atat industriei producatoare de mobilier (perne de tapiterie), industriei hoteliere (lenjerii de pat, perne, pilote), dar si micilor consumatori de produse de uz casnic (perne, lenjerii de pat, pilote). Materialele sunt importate din toata lumea, in special din Asia.

“Ne-am pozitionat pe o nisa par­ticulara, pe care concurenta practic nu exista la inceputul activitatii noastre. Am diversificat mereu produsele si ne-am adaptat la conditiile de pe piata”.

In perioada de criza, 2008 – 2010, cand economia romaneasca a scazut cumulat cu peste 10%, Super Ball s-a numarat printre putinele companii care au inregistrat o crestere a afacerilor. ”In plina criza economica, pana in 2011 am reusit o crestere spectaculoasa cu 78% a cifrei de afaceri”.

Si pentru ca tot vorbeam la inceput despre solutii tot mai sofisticate in ceea ce priveste articolele destinate somnului, compania produce astazi perne ce pot avea umpluturi diverse, de la puful de gasca europeana si siberiana, la bambus – cu importante proprietati antibacteriene, lana merinos, nanofibra sau vata sintetica, la fel si pilotele, ambele game cu variante antialergice.

“Am fost primii din Europa care am produs fibra de bambus, dar nu stie nimeni. Nu am avut bani sa ne promovam si sa blocam aceasta inovatie pentru Romania”.

Compania – ajunsa astazi in topul producatorilor de articole premium destinate somnului din Romania – are in plan sa cotinue consolidarea si dezvoltarea brandului Green Future, sa creasca ponederea exportului, toate acestea in urma unor investitii. In prezent, firma are in derulare un proiect de investitii pentru extinderea a halelor de productie si depozitare si achizitia de linii tehnologice pentru productia de saltele, proiecte sustinute si de EximBank.

Mai multe despre Green Future