Super Fit – De la un articol din ziar la o Super Afacere

De la simpli angajati intr-o fabrica de mase plastice, unde diploma lor de ingineri electronisti nu le aducea niciun leu in plus la salariu, Costel Socol si Cristean Ilau au devenit antreprenori de succes. Drumul a fost lung, iar dupa 26 de ani de la primele tatonari cu antreprenoriatul, administreaza, in parti egale, compania Super Fit SRL care a incheiat anul 2017 cu venituri totale de 1,7 milioane de lei.

Momentul lansarii in lumea afacerilor ii trezeste multe amintiri lui Costel Socol. Desi acum povesteste cu zambetul pe buze, recunoaste ca vremurile nu au fost tocmai usoare: “aveam calificare de inginer electronist, dar salariul meu era mai mic ca al portarului”. Diploma a devenit valoroasa imediat dupa 1989, cand alaturi de alti colegi, au lasat balta job-urile si s-au apucat sa faca ce stiau ei mai bine, sa repare orice obiect electronic. “Sa fii in acele momente inginer electronist a fost cheia succesului catre noii consumatori de electrice si electrocasnice ai Europei, romanii. La inceput, reparam cam tot ce includea un circuit electronic, de la o banala telecomanda, pana la mixere si televizoare color”, povesteste omul de afaceri. Daca azi aceste obiecte sunt nelipsite din casa oricarui roman si sunt schimbate pentru ca nu mai sunt in trend cu noile tehnologii, lucrurile stateau diferit in anii ‘90. Produsele electrocasnice nu erau la indemana oricui, iar achizitionarea unuia presupunea un efort financiar semnificativ, prin urmare oamenii nu le aruncau atunci cand ele nu mai functionau, ci le duceau la un atelier de reparatii. Iar din aceasta cerere, inginerii Socol si Ilau au reusit sa acumulze capital, pe care l-au reinvestit in achizitia si comercializarea de televizoare. Firma au reusit sa o infiinteze abia in anul 1994.

Faptul ca meseria e bratara de aur, il confirma si antreprenorii buzoieni, dar tot ei sunt cei care demonstreaza ca supravietuirea si succesul unei afaceri depind in mare masura de descifrarea oportunitatilor si capacitatea de adaptare. Poate par cuvinte desprinse din carti, dar intre activitatea de reparat si comercializat televizoare si productia de ambalaje, a stat doar o pagina de ziar. Dupa doar cateva minute de lecturat articole, Costel Socol a schimbat afacerea din radacini. “Multe momente in viata sunt memorabile, unul dintre acestea s-a intamplat in anul 2007. Un numar al ziarului Capital mi-a schimbat total viziunea asupra viitorului afacerii. Unul dintre articole care prezenta o solutie de relansare a societatii Tractorul Brasov, continea si date statistice despre productia de ambalaje si mai exact sublinia faptul ca peste 60% din  totalul ambalajelor folosite in tara noastra erau importate”.

Si-a convins partenerul, iar Super Fit SRL a trecut cu viteza mare la un domeniu de activitate cu totul nou, productia de ambalaje din plastic “sau de gunoi, reciclabil, ce-i drept” glumeste el. O schimbare importanta, dar care nu era prea departe de vechiul domeniu de activitate al firmei pentru ca potentialii clienti erau tocmai firmele de electronice.

Desi omul de afaceri spune ca Super Fit este o afacere mica, a ocupat la sfarsitul anului 2016, locul 4 intr-un clasament local al producatorilor de ambalaje. “Suntem la curent cu cele mai inovative tehnologii folosite in activitatea noastra, dar am preferat sa pastram utilajele pe care le putem ajusta manual, asa incat sa putem realiza o gama cat mai larga de ambalaje, de la cele de serie, pana la cantitati mici, cu personalizari diferite, cerute de obicei de micii intreprinzatori“, povesteste ing. Socol. Anul 2016 a fost unul de varf, compania inregistrand cea mai mare cifra de afaceri, de 2,3 milioane de lei.

Super Fit are in prezent 11 angajati, iar ambalajele realizate de acestia le deschidem probabil foarte des, fara sa stim ca sunt realizate de oameni proceputi din Buzau. Cea mai mare cerere vine din partea sectorului gsm, mai precis pentru accesorii. Insa, gama de produse este foarte variata si include ambalaje diverse, tip alveole pentru bomboane de ciocolata de exemplu. Un alt ambalaj, numit colectiv de producatori, si, se pare tot mai solicitat, este pentru ouale de prepelita pentru ca le asigura o protectie eficienta. De asemenea, mai sunt ambalaje sub forma de cilindru, cuburi din PVC si Pet, care pot fi personalizate prin serigrafiere. Practic, aceste ambalaje pot fi utilizate in absolut orice industrie. Tot compania buzoiana produce si sigilii care sa asigure integritatea si calitatea continutului unor recipiente. Cele mai frecvente sigilii sunt pentru butelii de aragaz si pentru uz industrial, sticle si borcane. Ele ofera protectie eficienta si va asigura integritatea si calitatea continutului.

O categorie aparte sunt blisterele, un tip de ambalaj cu numeroase avantaje in comparatie cu cele clasice. Omul de afaceri spune ca reprezinta solutia ideala pentru seriile mari de produse de mici dimensiuni pentru ca le asigura un mod atractiv de prezentare, securizarea maxima, iar lipsa produsului din interior se constata la prima vedere. “Blisterul este o alveola de PVC care permite prezentarea produsului fara a desface ambalajul. Este prevazut cu o gaura de tip eurohold, care permite agatarea acestuia si expunerea pe orice fel de panou, iar suportul de carton, poate contine, pe langa marca si denumirea produsului, diferite informatii ce pot fi utile: instructiuni de folosire, certificat de garantie, detalii despre gama de aplicatii, informatii despre producator“, descrie Costel Socol unul dintre cele mai cerute produse din oferta Super Fit SRL.

Trecerea de la profesia de electronist la cea de antreprenor i-a ocupat tot timpul, iar Costel Socol s-a vazut nevoit sa-si lase pasiunile la o parte. Cea mai importanta din ele a fost si va ramane pictura, la care a renuntat in momentul intrarii in afaceri. Acum, la 58 de ani, multumit de evolutia firmei, considera ca a venit vremea sa puna mana pe pensula. Inginerul Socol demonstreaza ca la fel ca in arta si in business e nevoie de inspratie.

Mai multe despre Super Fit