Tohani, istoria unei afaceri mai buna odata cu trecerea anilor. Ca vinul

Situata in inima celui mai renumit areal viticol din Romania, Dealu Mare, podgoria Tohani este atestata documentar inca din 1773. Domeniile Tohani isi continua povestea sub semnul regalitatii, incepand cu anul 1930, moment in care Principele Nicolae al Romaniei, fratele regelui Carol al II lea, devine proprietarul acestui vast domeniu. Pe aceste meleaguri o cunoaste pe frumoasa Ioana Dumitrescu Doletti, fiica de mosier din Tohani. Principele renunta la tron pentru a-si urma vocea inimii si a se casatori cu Ioana Doletti. Astfel, povestea care a induiosat inimile atator europeni a stat ca inspiratie de-a lungul zecilor de ani pentru vinurile ce se nasc aici. In 1948, Domeniile Tohani devine proprietate de stat, iar in anii urmatori, printr-o asociere cu specialisti din zona Bordeaux, Franta, a fost construita crama si pastrata pana in ziua de astazi ca si loc de vizita si muzeu. Aici se afla conservata singura vinoteca din zona, ce adaposteste peste 100 000 de sticle de vinuri de colectie.

In anii 2000, compania este privatizata si cunoaste un amplu proces de modernizare. Constructia unei noi fabrici cu tehnologie de ultima ora, o noua infrastructura, replantarea vitei de vie pe suprafete importante. Acesta este inceputul perioadei moderne, cand, in echipa Tohani este adus oenologul din Africa de Sud, Albertus Vand Der Merwe, impreuna cu aerul lumii noi, care completeaza perfect traditia si priceperea oenologului, Marin Ion, doctor in vinuri, recunoscut la nivel national.

Astfel, la Tohani, maiestria si priceperea oenologului, modeleaza ceea ce natura pune la dispozitie de sute de ani. Un terroir unic (combinatia de sol, subsol si conditii de vreme, adica toti factorii care fac o vie unica), traditie si atentia la detalii, sunt singurele elemente ce dau posibilitatea crearii unor vinuri ce definesc noi standarde de calitate.

Pe aceste meleaguri, recunoscute pentru calitatea soiurilor rosii, Feteasca Neagra gaseste conditiile perfecte de dezvoltare si atingere a perfectiunii. Vinul, obtinut din acest soi, este recunoscut ca unul dintre cele mai bune vinuri rosii din Romania, astfel Feteasca Neagra, APOGEUM, fiind premiata cu medalie de aur la cel mai prestigios concurs din lume, Concours Mondial De Bruxelles.

”Pana nu faci ceva bun, nu poti sa te astepti sa te aprecieze consumatorii. Este un domeniu in care am invatat an de an. Si vom continua sa invatam, asa cum ne spune si Socrates: <Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu, vom avea de invatat pana la finele vietii>”, spune presedintele companiei Tohani Romania, Virgil Mandru.

Tohani Romania a fost construita total, caramida cu caramida. Astazi a devenit unul din cei mai importanti producatori de vin din Romania. ”Prima oara am construit o fabrica noua, am investit cinci milioane de euro in fabrica si aproximativ 10 milioane in plantarea a peste 500 de hectare de vie, ajungand la o cota de piata importanta in Romania”.

”Se spune ca vinul are nevoie de timp pentru a deveni si mai bun, principiu aplicabil coerent si pertinent si in ciclul de viata a unei afaceri si, de ce nu, chiar in evolutia umana”, spune actionarul majoritar, Virgil Mandru.

Tohani Romania este perceput ca un jucator dinamic, cu un portofoliu diversificat, cu editii limitate si premiate la competitii internationale, de profil, precum Apogeum, Valahorum, Principele Radu. Cuvee Nicolae&Dolette, Mosia de la Tohani, Special Reserve, Princiar, Castelul Peles, Mosia de la Tohani.

Din 2012, Tohani Romania detine distinctia de Furnizor al Casei Regale, o recunoastere a calitatii produselor si a eforturilor companiei la aceasta directie

Drumul parcurs pana aici nu a fost insa tocmai usor. ”Sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii respecti. Primul ar fi acela ca trebuie sa produci struguri de calitate. Pentru asta, ai nevoie de terroir foarte bun si de oameni foarte buni. Oameni care sa stie sa creeze un echilibru intre calitate si cantitate, care sa anticipeze exact momentul culesului, pentru ca, daca ai recoltat chiar si o zi mai tarziu, risti sa nu mai poti obtine vinul pe care il doresti. Acest lucru noi l-am invatat in timp. Cand am venit la Tohani, culegeam strugurii la stafidire. Am gresit, dar am invatat din acea greseala”.

Mai ai nevoie de o baza materiala, care include si o crama moderna, bine dotata. Apoi, un vinificator care sa stie sa puna in aplicare dorintele proprietarului. Pentru ca proprietarul este cel care traseaza directia. ”Dupa cinci ani de experienta la Tohani, am simtit ca e momentul unei schimbari. Atunci am decis ca as vrea ca vinurile albe si rosé sa fie produse pe modelul celor din Lumea Noua, in vreme ce vinurile rosii ar trebui sa urmeze o cale mai europeana, gen Bordeaux sau Valpolicella. Asa ca, am adus un vinificator din Africa de Sud si am inceput transformarea”, explica proprietarul Tohani.

Astfel, oenologul sud-african Albertus van der Merwe si stilul Lume Noua si-au pus amprenta pe vinurile cramei care sunt acum in marea lor majoritatea moderne, curate, proaspete si surprinzatoare. Pentru a desavarsi succesul a mai fost nevoie doar de un ingredient: ”Nu am incercat sa pacalesc niciodata vreun consumator cu vreun produs, iar succesul a venit tocmai din corectitudine.

In spatele Tohani Romania e un om care a muncit aproape 30 de ani in domeniul vinului, si care a construit totul pas cu pas. Multa lume ne-a acuzat ca nu facem vinuri demne de Dealu Mare. „Cand se trezeste Tohaniul?“, se intrebau unii. Eu va spun ca Tohani a fost treaz tot timpul, dar nu s-a grabit. Nu a ars etape. A facut toti pasii necesari crearii unei intreprinderi care sa aiba un viitor. Iar astazi, Tohani este unul dintre cei mai galonati producatori de vinuri din Romania”, a mai spus Virgil Mandru.

 

 

https://www.facebook.com/tohaniromania/videos/1711603265573859/